Ugrálás napközben, kifolyó kakaó, este összebújás a szülőkkel, 12-14 óra ágyban töltött idő – egy gyerekmatracnak sokkal többet ki kell bírnia, mint egy átlag felnőttmatracnak.

Egy matrac (szánjuk azt bármelyik korosztálynak) átlagos élettartama 8-10 év. A tartóssága leginkább az alapanyagától, illetve az igénybevételtől függ.

tartós gyerekmatrac

Tartós alapanyagok

Tartós matrac választását a költséghatékonyság és környezeti szempontok is indokolják. 

Ha cél, hogy minél hosszabb távon tudjunk használni egy matracot, keressük a jó minőségű, sűrű habmatracokat vagy a táskarugós matracokat, illetve ezek kombinációit, mivel a táskarugók meg tudják akadályozni később is a habok megereszkedését. Ezek az alapanyagok jobban terhelhetőek (szülők is használhatják – ha szükséges – napi szinten is), illetve a táskarugós változatok pedig olyan erősek, hogy a rendszeres ugrálást is kibírják. Ugyanerre a tevékenységre pl. egy kókuszréteget is tartalmazó matrac már nem alkalmas.

Matracvédők, huzatok

Egy felső kategóriás matracba való befektetés, illetve a vízhatlan matracvédők használata (amíg éjszakánként nedvesedés előfordulhat) nagyban segíti az élettartam meghosszabbítását. A matracvédők többsége csak a matrac felső oldalát takarja, így a szellőzés továbbra is biztosított, mégis védi a matracot. Antibakteriális matracvédőink pedig magas hőfokon moshatóak, ezzel védik a portól és egyéb szennyeződésektől a matracot. Ezeket inkább már kisiskolás kortól ajánljuk, mivel vízzárós réteggel nem rendelkeznek. 

Minden matrachuzatunk lecipzározható, 40 fokon mosógépben mosható. Belső huzatot is terveztünk matracainkra, hogy megkönnyítsük a külső huzat visszahúzását.

Méret

Ha a szoba méretei megengedik, javasoljuk egyből az ifjúsági (80×180) vagy a felnőtt (90×200 cm) méretű ágy beszerzését. Matrac kapcsán ez azért érdekes, mert nagyobb méretű matracok esetén vastagabb alapanyagokat használunk. Tartósság szempontjából pedig számít, hogy pl. Négy vagy hat cm kemény habon vagy pl. másfél vagy három cm-es kókuszrétegen fekszünk-e. 

A rendszeres elfordítás és a forgatás (ha kétoldalas matracról van szó) is segíti a tartás hosszú távú megőrzését.