Általános szabályként elmondható, hogy egy matrac mérete akkor ideális, ha minimum 20 cm-rel hosszabb mint a testmagasságunk. Lássuk, melyik életkorban milyen magasak vagyunk!

Kép forrása: gekkonet.hu

Bár a babaágyat általában nem méretbeli problémák miatt, hanem sokkal inkább azért szokás lecserélni, mivel potenciális veszélyforrássá válik (titokban, élsportolókat megszégyenítő mászási képességek kifejlesztése, de alapvető fizikai törvények nem ismerete (lsd. gravitáció)). Gyakran pedig kistesó érkezése a fő ok – ekkor nem árt, ha az új ágy kinézetét is egyeztetjük a leendő tulajdonosával, hátha egy rövid időre – pár évig utoljára – megerősítjük benne a hála érzését.  

Lényeg a lényeg, hogy egy 80×160-as méretű ágyat és matracot abban az esetben ajánlunk, ha a szoba méretei ezt indokolják, vagy már előre tudjuk, csemeténknek legkésőbb tíz éves korára kiforrott ízlése lesz, így önállóan ki tudja majd választani a “nagy ágyát”. 

A 80×160-as méretű matracok közül (másfél- kétéves kortól) a habbal kombinált kókusz-, illetve a tiszta hab matracokat ajánljuk. Ezek elég sűrűek ahhoz, hogy a gerincnek az erős alátámasztást megadják, és pontrugalmasak, tehát csak ahol szükséges – nagyobb nyomáspontoknál (váll, csípő) – süppednek be, ami a már gyakrabban oldalt fekvő apróságoknak ideális. 

Legjobb kompromisszum a 80×180-as méretű matrac egyből a rácsos ágy után. Ennél még nem érezzük, hogy a gyerkőcöt percekig kell keresni, de pont elég ahhoz, hogy ellegyen vele egészen az általános iskola végéig – sőt, lányok akár tovább is. (Kivéve, ha túl ciki formát választunk – rózsaszín, hercegnős, autós és szuperhősös ágyak ebben az esetben felejtősek.)

A 80×180-as méretnél már a matracok magassága is a 90-esekhez áll közelebb: átlagosan 11 cm-től indulnak, ezért terhelhetőségük is nagyobb, mint a 160-as társaiké. A 180 cm-es ágyak járulékos előnye, hogy a szülőknek sem kell annyira összekucorodni, ha az esti mese idejére (rosszabb esetben sokkal hosszabb időre) odafeküdnének.  

Ha a gyerekszoba méretei megengedik – a babaágyas korszak után ideális egyből 90×200-as matracméretű ágyra váltani, így nem kell amiatt aggódni, hogy egy hirtelen növekedési fázisban le kell cserélni majd a gyerekágyat egy nagyobbra. Ezen kívül egy felnőttnek is ez a méret a legkényelmesebb, akármennyi időre is kénytelen a gyerek ágyát használni.  

A 90×200-as méretű matracok ráadásul általában magasabbak, mint a kisebbek, mivel felnőtt súlyára optimalizálják őket. Ezért erősebbek, és jobban terhelhetők (a szülőket is elbírják hosszú távon), élettartamuk hosszabb, főleg, ha többnyire csak a kicsi súlyával terhelődnek.

90×200-as méretben középkemény matracokat ajánlunk, ilyenek a csak hideghabokból álló– illetve a habokkal kombinált táskarugós matracok. Ezek jó alátámasztást adnak a gerincnek, megfelelő a pontrugalmasságuk, illetve jól szellőznek.