Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az idősebb testvértől örökölt vagy mondjuk barátoktól kapott matracot ajánlott használni vagy sem. Ami fontos, hogy alaposan vizsgáljuk meg a gyerekmatrac állapotát és vegyük számításba az élettartamát is. 

Ha a matrachuzaton nagyméretű vagy intenzív foltok vannak, amiket nem tudunk mosással eltávolítani, nem tanácsoljuk a matrac használatát, mert különböző baktériumokat tartalmazhat, amely ártalmas lehet a gyereknek.

A hosszú évek óta használt matracoknak (több mint öt éve) nem ajánljuk a használatát, mert sok gyerekmatrac – az átmeneti használat miatt – kevésbé tartós alapanyagokból készül, és egy megereszkedett, kigödrösödött matrac nem ad megfelelő alátámasztást. Pont egy növekedésben lévő szervezetnek a jó alátámasztás alapvető fontosságú, főleg a gerinc területén, pont azon a részen, ahol a legtöbb gyenge matrac összeesik. 

Vegyük jól szemügyre a matrachuzatot is: levehető, mosógépben mosható-e? Jó légáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik (pl. tartalmaz pamutot)?

De ha a használt matrac összességében jó és tiszta benyomást kelt, és kevesebb mint öt éves, nyugodtan használjuk.

Tehát az öt szempont, amit figyelembe kell venni a használt matracok esetén:

  • Matrac általános állapota
  • Foltok kiterjedése, erőssége
  • Ne legyen öt évnél régebbi
  • Jó tartása legyen
  • Jól szellőzzön (a huzat légáteresztő legyen, illetve az ágy ágyrácsai is megfelelő távolságban legyenek, hogy alulról is biztosított legyen a légmozgás)

Ha ezek után mégis úgy döntünk, hogy inkább új matracot vásárlunk, hosszú távra a hideghab és a táskarugós matracainkat ajánljuk.